Heerlijk piano spelen, luisteren, genieten! Hoe..

4 januari 2015
blog     Educatie     Pianoblog     Pianotips

quality timeHeerlijk piano spelen, luisteren, genieten! Na deze drukke decembermaand weer tijd om tot jezelf te komen, tijd om piano te spelen, tijd om aan jezelf te denken. Tijd om de balans op te maken, om te bepalen welke stukken of welke stijl je graag dit jaar wil spelen, wat je wilt bereiken.

 

Natuurlijk weet je dat je  moet oefenen om iets te bereiken. Dat je regelmatig hiervoor even tijd in moet plannen. Dit is best wel eens lastig, zeker met een drukke baan, een huishouden of veel schoolwerk. Maar wanneer je er tijd voor neemt wil je natuurlijk wel zo effectief mogelijk werken, zodat je daarna heelijk kan genieten.

Oefenen of studeren is niet iets vanzelfsprekends, dat moet je leren.

Vind jij het ook lastig om zelfstandig te studeren? Om te bepalen hoe je iets het beste aan kan pakken, of je het wel op de juiste manier doet? Hoe je tot betere resultaten kan komen?

In het begin is het fijn wanneer je daar ondersteuning bij krijgt van je vrienden of partner. Zo aan het begin van het jaar geef ik je graag een paar tips op deze 3 vragen om je een steuntje in de rug te geven.

 

We gaan de vragen eens langs:

1. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Vooral in het begin is het lastig om te bedenken hoe je een stuk het beste kan oefenen en dan het liefst zo dat je in zo kort mogelijke tijd een maximaal resultaat haalt.

– Kijk eerst eens rustig naar het stuk. Adem eens rustig in en uit!

– Bekijk in welke maatsoort het staat, in welke toonsoort, waar je je handen moet zetten, welke hand begint of welke hand de (belangrijkste) melodie heeft.

– Kijk of het stuk onder te verdelen is in groepen van 2 of 4 maten. Vaak heb je dit tijdens de les al gedaan. Welke structuur heeft het stuk?

– Begin met de eerste groep, ene hand, andere hand en dan samen. Doe dan de volgende groep en ‘plak’ ze aan elkaar. Probeer je concentratie bij deze groepen te houden en niet half het hele stuk door te nemen.

– Bij een polyfoon stuk, bijvoorbeeld van Bach, kijk en luister je eerst naar de verschillende stemmen, bekijkt of er ook thema ’s zijn die zich in een andere stem herhalen of op een andere toon starten, de dominant of misschien wel precies gespiegeld of achterstevoren terug te vinden is. Zo knap, die J.S. Bach! Wat ook erg leuk is, is de bas, onderste stem, spelen en de sopraan, de bovenste stem zingen. Have fun!

 

2. Doe ik het nu op de goede manier?

Tsja, dat is een lastige. Hoe weet je nu of je het goed doet?

In ieder geval is het plezierig als het goed klinkt en als je er geen spierpijn aan over houdt.

Soms staat er beschreven waar je precies op moet letten bij een stuk en controleer dan of dat nu gelukt is. Je kunt ook eens gaan letten op het tempo, op de dynamiek (hoe luid je een bepaalde passage speelt), zit er geen haperingen in, loopt het lekker door, klopt de maat wel, speel je het juiste ritme. Dat zijn allemaal zaken waar je op kan letten om te bepalen of je het nu goed doet. Tijdens de les wordt er nog wel eens ineens versneld of vertraagd en ik vertel vele leerlingen de dynamiek te overdrijven.

Wanneer iets hetzelfde is, speel het dan niet hetzelfde!

Wordt je eigen coach en kijk dus goed naar je eigen spel. Wat je al goed kan en wat nog beter kan. Vergeet hierbij zeker niet om het verhaal achter de muziek te ontdekken. Wat de muziek jou te vertellen heeft en wat jij via de muziek aan de luisteraar wil vertellen.

 

3. Hoe kan ik tot betere resultaten komen?

Wat voor mij altijd helpt wanneer ik aan het oefenen ben en ik denk dat het stuk wel klaar is, dan neem ik het op. Vaak heb je voor jezelf een muzikaal beeld hoe het moet gaat klinken en hoor je dit ook echt wanneer je aan het spelen bent. Maar…wanneer je het opneemt (suprise) dan blijkt het heel anders te klinken. Teken dan aan in je muziek (met potlood) waar het anders klinkt op de opname dan jij gedacht had. Speel deze gedeeltes dan nog eens door en neem het tenslotte nog eens op.

En om je nog even te herinneren aan de reden waarom jij dit allemaal wilt een aantal inspirerende video’s.

 

…………………..ENJOY!

Waterfall (Jon Schmidt Original) – ThePianoGuys

 

Whisperings Solo Piano Concert – Live – Finale Improvisation

 

Claude Debussy “Clair de lune” by Angela Hewitt

 

 

Welk duwtje in de rug is voor jou vooral een nuttige, de eerste, tweede of derde of misschien wel de video’s ?

Heb je misschien zelf nog een goede tip om te delen met anderen? Een tip om beter te oefenen of een anekdote waar je veel plezier mee beleeft?

Soms blijkt de meest simpele tip, een eye-opener voor een ander, dus deel ze.

Klik op REAGEER en laat jouw reactie achter.

 

About the Author

Karin van Toor

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required