De Cadens met omkeringen in woord en beeld!

6 april 2014
blog     Pianoblog

 

Leerlingen blijven met vragen zitten over de cadens. Daarom in deze blog rustig uitgelegd aan de hand van video’s de cadens, de omkeringen van een akkoord en hoe je deze herkent in het notenbeeld.

 

Ja, zo ziet een slotcadens in C er uit.  Een cadens is dus een opeenvolging van akkoorden.

Eerst zie je een cadens die alleen gebruik maakt van grondliggingen en dan één die gebruik maakt van omkeringen. Hierover later meer.

Maar die Romeinse cijfers I, IV en V waar komen die vandaan en hoe weet ik dan welk akkoord ik moet spelen?

Video met de cadens en de romeinse cijfers

 OK dat snap ik, maar hoe speel ik nu die omkeringen? En wanneer speel je nu welke ligging?


Video  Het akkoord en zijn omkeringen

Je hebt dus 3 verschillende liggingen.

In de linkerhand                                                                          In de rechterhand
 • C-E-G  5-3-1  grondligging                                          C-E-G 1-3-5 grondligging
 • E-G-C  5-3-1  1e omkering                                          E-G-C 1-2-5 1e omkering
 • G-C-E 5-2-1  2e omkering                                           G-C-E 1-3-5 2e omkering
 • C-E-G 5-3-1                                                                       C-E-G 1-3-5
 • E-G-C 5-3-1                                                                       E-G-C 1-2-5

Het C-F- en G akkoord bestaan alle drie alleen uit witte toetsen, dus als je deze in je vingers hebt voor het C akkoord, kan je ze makkelijk toepassen bij het F- en G akkoord.

 

Wanneer je ze alle drie in je vingers hebt kan je ze combineren. Wanneer je van het C- naar het F akkoord heb je de C gemeenschappelijk en die blijft dan op dezelfde plaats liggen

 

In het notenbeeld kan je duidelijk zien met welke ligging je te maken hebt, met de grondligging, de eerste omkering of de tweede omkering.

Video   Het akkoord en zijn omkeringen

 

Dat was veel informatie zeg! Ga er lekker mee aan de slag, want je kan er zo veel mee doen.

De omkeringen in de cadens

 

Dit keer dus alles eens rustig uitgelegd en zo dat je het ook eens na kan kijken.  Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.    Wil je dat even laten weten via REAGEER, zodat alle lezers er ook door geïnspireerd raken en zo ervaringen gedeeld kunnen worden.

 • – Is het zo duidelijk voor je?
 • – Wat vindt je van deze manier van uitleggen?
 • – Wat is je ervaring met het experimenteren met de akkoorden en de cadenzen?
 • – Kan jij de akkoorden nu beter herkennen in het notenbeeld?

Wanneer je REAGEERT op bovenstaande vragen kan je ook gelijk laten weten welk onderwerp jij graag op dezelfde manier uitgelegd zou willen zien.

About the Author

Karin van Toor

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Ineke Vosman

Ha Karin,
Wat ben je goed bezig! Duidelijke uitleg van de akkoorden, omkeringen en cadensen. Kan niet alle video’s bekijken en misschien kun je de video over omkeringen van bovenaf gefilmd andersom draaien. Maar verder: top!

Groetjes, Ineke

  Karin van Toor

  Hartelijk bedankt Ineke Vosman voor je complimenten en je terechte opmerking over het draaien van de video met de omkeringen van bovenaf. Dan is het inderdaad beter te zien. Het omdraaien gaat goed in Movie Maker, maar de tekst wordt dan ook omgedraaid en dat staat toch weer erg vreemd. Die tekst weghalen is weer een stuk lastiger. De volgende keer zal ik hier gelijk rekening mee houden. Bedankt voor de tip.

  Karin van Toor

  Hoi Ineke,
  Je liet weten dat je niet alle video’s kon bekijken. Dat is inmiddels verholpen. Bijzonder bedankt voor je feedback. Hiermee kan ik mijn blog verbeteren en kunnen alle andere lezers gelijk alle video’s bekijken. Thanks!

  Arja

  Ben het met Ineke eens over dat omdraaien, dan is het duidelijker wat links en rechts is.
  Verder super! Vooral op de vingerzetting moet ik zelf goed letten, dus handig dat het nog es over te kijken is.
  Ik had dit vroeger, toen ik net begon met spelen, graag geleerd!

   Karin van Toor

   Ook ik ben het zeker daarmee eens en de volgende keer zal ik dit zeker meenemen.
   Echt fijn dat je deze blog weet te waarderen en toch heerlijk dat je de vingerzetting in alle omkeringen nu weet en kan toepassen.
   Zeker met jouw improvisatie talent is dit echt een handige tool.

Nelleke

Hoi Arja,

Ja, inderdaad, dat had ik vroeger ook graag geleerd. Ik ben nu aan het puzzelen;-)
Bedankt, Karin!

groet,
Nelleke

  Karin van Toor

  Graag gedaan Nelleke en voor je er erg in hebt is het geen gepuzzel meer, maar rolt het zo uit je vingers.

Harriëtte

Wat een fijne uitleg! Ik speel de laatste tijd weer wat meer piano en heb hier nog wel eens moeite mee. Ik ga er eens mee oefenen!

  Karin van Toor

  Geweldig dat deze video’s jou verder hebben geholpen. Wanneer je nog eens met iets moeite hebt, laat het dan gerust weten, want dan kan ik er een blog aan besteden. Dan kan ik jou en anderen daar weer verder mee helpen.

Brechje

Hoi!
Toen ik een half jaar geleden begonnen was met lessen zat ik zo vaak in de knoei met mijn vingers. Ik zat maar 1x per week op les en kon thuis niet echt oefenen omdat het maar niet lukte. Dus voordat ik dat onder de knie had was ik al 3 maanden verder. Als ik deze blog nou eerder had gevonden kon ik het vast veel eerder onder de knie krijgen. Hele goede uitleg!

  Karin van Toor

  Bedankt Brechje. Echt fijn dat jij zoveel aan deze blog hebt gehad.
  Wanneer je nog eens worstelt met een bepaalde techniek of probleem laat het dan even weten.
  Wellicht kan ik dan weer wat voor je betekenen.

  Met een hartelijke, muzikale groet,
  Karin

María B.

Hallo Karin!
Ik stuit tot mijn verrassing op je blog. Ik zal later uitgebreid de tijd nemen om de video’s te bekijken, maar ik heb al een poos een vraag die ik aan niemand kan stellen: ik ben als laat-volwassene begonnen met orgelspelen, werkelijk heerlijk, ik kan er zó veel in kwijt! Ik zou, omdat ik in een klein dorp woon, graag de vaardigheid opdoen om als een van de circulerende vrijwilligers de kerkdienst te begeleiden. Ik merk echter dat het reageren op notenbeeld met de handen (trefzekerheid dus) te traag is. Ik heb zo’n behoefte aan lange reeksen uitgeschreven cadenzen (in toenemende mate ingewikkelder wordend, later wellicht met ritme) zodat ik veel bezig kan zijn met het “kijken-grijpen” en ondertussen de gehoorsherkenning van de akkoordfunctie train.
Een soort leesplank-stadium van noten lezen/spelen/horen dus.
Ik kan al behoorlijk ingewikkelde stukken instuderen maar dit gaat te veel op motorisch geheugen leunen, met alle risico’s bij een moment van afleiding van dien.
Ik heb vroeger ervaring opgedaan als “eenbalker” met de hobo, improviseerde en schreef zelf kleine stemmingstukken, dit zou ik op de toetsen ook graag gemakkelijker doen.
Toonladders en wellicht genoemde cadenzen speel ik liever op de piano omdat dit instrument reageert op de de finesses in de aanslag.
Nou, een lange vraag…ik hoop je te lezen!

Hartelijke groet
María

 • 29 februari 2016
 • |
 • Reply
  Karin van Toor

  Hoi Maria,

  Heel hartelijk bedankt voor je uitgebreide vraag.
  Begrijp ik het goed dat je op zoek bent naar langere reeksen cadensen?
  De cadens die ik hier behandeld heb, bestaat alleen uit hoofdakkoorden. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van nevenakkoorden. Welk akkoord je waar plaatst is afhankelijk van de melodie.

  Met een hartelijke, muzikale groet,
  Karin

Leave a Comment:

All fields with “*” are required